Thursday, August 24, 2017

5 kesilapan dalam resume permohonan chambering

Alhamdulillah.  Dah lama tak menulis.  Memandangkan saya kerap mendapat permohonan chambering dari bakal peguam syarie maka di sini saya kongsikan 5 kesilapan yg menyebabkan anda tidak ditawarkan tempat utk latihan chambering.

1. Salah eja nama sendiri.  Salah eja perkataan yg tak sepatutnya. Ini membuktikan anda cuai dan tidak cermat.  Maka anda tak layak diberi pertimbangan dalam bidang ini.

2. Tak menyatakan alamat semasa yg berhampiran dgn pejabat firma. Kalau pejabat firma di klang anda harus nyatakan alamat berhampiran klang atau shah Alam. Kalau anda guna alamat kedah atau terengganu mcmana anda nak terbang ke pejabat setiap hari.  Di sini anda gagal menunjukkan kemampuan anda merancang. Kalau nak menyewa berdekatan pejabat Firma slps dapat tempat anda perlu menyatakan sedemikian dlm resume

3. Tak menyatakan jenis lesen memandu dan kenderaan yg dimiliki.  Mcmana anda nak ke pejabat atau mahkamah setiap hari? Anda jgn fikir kenderaan disediakan atau boleh berjalan kaki je ke mahkamah.

4. Tak menyatakan kemahiran bahasa Arab.  Nak jadi peguam syarie kene kukuhkan penguasaan  bahasa arab.  Senang nak rujuk kitab-kitab muktabar masa nak buat hujah nanti.

5. Tidak mempamerkan kebolehan memberi idea dalam mengembangkan lagi profesyen guaman syariah atau produk syariah. Yg ni memang paling susah nak jumpa. Tak pernah jumpa agaknya kat Malaysia ni..   Kalau ada meh la hantar resume ke juraish@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus