Sunday, June 6, 2010

Post-Mortem Kegagalan Misi Kemanusiaan Mavi Marmara Ke GAZA


Segala pujian bagi Allah Tuhan Sekalian Alam. Sebaik-baik selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah al-Amin dan sesiapa yang mengikut petunjuknya. Seburuk-buruk kejian, cacian dan laknat ke atas Syaitan Israel dan sesiapa yang bersekutu dengannya.


Entri ini disiarkan bagi mempersoalkan kepada seluruh Umat Islam termasuk diri saya sendiri; mengapakah misi kemanusiaan ke Gaza menerusi kapal pertama bernama Mavi Marmara dapat ditewaskan. Berikut adalah 5 punca kegagalan yang dapat dikenal pasti.


1- Kapal bantuan kemanusiaan tidak belayar serentak


Mengapa kesemua kapal bantuan kemanusiaan tidak dikordinasikan supaya dapat belayar serentak dan tiba di perairan antarabangsa luar Gaza-Israel pada masa yang sama. Sekiranya kesemua kapal bantuan sampai serentak, pasukan bantuan pasti kelihatan lebih kuat dan sukar untuk disekat. Ini kerana jika terdapat lebih daripada satu kapal, pihak musuh pasti sukar untuk memberi fokus dalam serangan dan terpaksa menempuhi usaha yang lebih sukar untuk menggagalkan misi bantuan. Jika satu kapal disekat, kapal lain masih boleh meneruskan misi.


Perhatikan firman Allah Taala dalam Surah al-Saf, ayat 4. “Sesungguhnya Allah mencintai orang yang berperang dijalan-Nya (untuk membela agama-Nya) dalam barisan yang teratur bagaikan sebuah bangunan yang tersusun kukuh”.


Dalam konteks bantuan kemanusiaan ini, pergerakan kapal dalam satu barisan yang teratur hanya dapat direalisasikan jika ia bergerak menggunakan beberapa kapal dalam masa serentak. Ia tidak dapat dilakukan jika kapal bergerak berasingan dan tidak serentak.


Pengajaran: PERGERAKAN SISTEMATIK ADALAH SENJATA DALAM PEPERANGAN, MANFAATKANLAH IA SEMASA AMAN.


2. Kapal bantuan tidak distruktur kepada kapal yang lebih kecil.


Mengapa kapal bantuan tidak distruktur kepada kapal-kapal yang lebih kecil supaya jumlahnya lebih banyak dan menyukarkan serangan musuh bagi meyekat misi bantuan. Sekiranya kita menghantar kapal yang lebih kecil dengan kuantiti yang lebih banyak, maka ia lebih kelihatan kuat dan sukar untuk disekat.


Lihatlah sahaja bagaimana cara Israel mengekat Mavi Marmara (yang besar gedabak tu). Mereka menghantar kapal kecil dalam jumlah yang banyak (lebih daripada satu). Mereka langsung tidak menggunakan kapal besar. Mereka tahu jika satu kapal besar termusnah berapakah kosnya jika berbanding sebuah kapal kecil. Lihatlah mengapa Amerika menempatkan tenteranya di 75 negara sedangkan mereka boleh megumpulkan kesemuanya di dalam satu negara, tetapi mengapa mereka tidak melakukannya?


Perhatikan pula bagaimana Allah mengutuskan burung-burung Ababil yang kecil dalam kuantiti yang banyak untuk menewaskan tentera bergajah Abrahah sedangkan Allah boleh sahaja menghantar seekor burung raksasa untuk menewaskan Abrahah, tetapi Allah tidak berbuat demikian. Perhatikan pula bagaimana Allah mengutuskan ribuan malaikat untuk membantu tentera Islam dalam peperangan di zaman Rasulullah SAW, sedangkan Allah boleh sahaja menghantar satu malaikat yang besar untuk menewaskan musuh-Nya.


Pengajaran: KUANTITI ADALAH SENJATA DALAM PEPERANGAN, MANFAATKANLAH IA SEMASA AMAN


3. Tidak Mensyukuri Bantuan Allah


Mengapa timbul rasa lucu di kalangan sukarelawan Islam, ketika melihat tentera Israel ketakutan. Saya mendapat maklumat ini daripada laporan akhbar Berita Harian hari ini 5 Jun 2010, halaman 41. Difahamkan ketika sukarelawan mempertahankan diri ketika melawan tentera Israel hanya dengan menggunakan botol air mineral dan tangan kosong, tentera Israel kelihatan lari ketakutan. Ini sudah pasti bantuan Allah yang mencampakkan rasa gerun dan gentar dalam hati tentera Israel seperti mana firmanNya dalam surah Ali Imran, ayat 151: “ Kami akan masukkan ke dalam hati orang kafir itu rasa takut disebabkan mereka mempersekutukan Allah…”


Namun malangnya bantuan Allah ini disahut dengan rasa lucu oleh sebahagian daripada kita. Sepatutnya kita menyahutnya dengan penuh rasa keinsafan, kesyukuran dan keyakinan kepada Allah bukan dengan cara merasa lucu apatah lagi mentertawakan musuh. Mungkin kerana rasa kelucuan ini akhirnya kita terlupa pada tujuan sebenar dan terlalai daripada mensyukuri bantuan Allah dan menyebabkan musuh berjaya menewaskan kita. Alhamdulillah, rahmat dan ehsan Allah kepada kita masih ada.


Pengajaran: BANTUAN ALLAH ADALAH SENJATA UTAMA KETIKA PEPERANGAN, MANFAATKANLAH IA SEMASA AMAN


4. ‘Plan B’ Bantuan Kemanusiaan oleh Tentera Tidak Diisytiharkan


Mengapa sebelum bantuan kemanusiaan oleh sukarelawan dihantar, atau ketika ia cuba disekat, kita tidak mengisytiharkan pelan kedua (sebagai back-up) bahawa bantuan kemanusiaan oleh Tentera Bersenjata akan dibuat jika bantuan kemanusiaan oleh sukarelawan tanpa senjata disekat. Perisytiharan ini sudah pasti akan membuatkan pihak Israel berfikir dua kali untuk menghalang pasukan sukarelawan, kerana bagi mereka penghantaran bantuan yang dibuat oleh sukarelawan adalah lebih mereka sukai daripada penghantaran bantuan oleh pasukan tentera.


Perhatikan bagaimana strategi ini digunakan oleh Rasulullah SAW ketika misi baginda dan kaum muslimin ingin menunaikan Umrah pada tahun 6 Hijrah cuba dihalang oleh Musyrikin Mekah. Baginda mendapatkan pandangan Abu Bakar r.a. Kata Abu Bakar: “Wahai Rasulullah, tuan telah keluar dengan tujuan semata-mata kepada Baitullah, bukan untuk membunuh atau memerangi sesiapa. Bergerak maralah ke Baitullah itu, tetapi jika ada sesiapa yang menghalang, kita perangi dia”. Kemudian Rasulullah SAW bergerak hingga tiba di Lembah Hudaibiyyah dan baginda diberitahu oleh Budail ibn Warqa’ bahawa kaum musyrikin telah bersiap sedia untuk menghalang dan memerangi jamaah Umrah Baginda. Lalu Baginda mengisytiharkan: “Kami datang dengan tujuan mengerjakan Umrah, bukan untuk memerangi sesiapa pun. Sekiranya mereka suka aku minta mereka beri penangguhan sehingga suatu masa. Tetapi jika mereka enggan, demi Allah aku akan perangi mereka……” Kata Budail: “Aku akan sampaikan apa yang engkau katakan itu kepada kaum Musyrikin Mekah”. (sumber fiqh sirah, al-Buti)


Akhirnya dengan strategi tersebut, termeterailah satu perjanjian damai Hudaibiyyah yang tidak membawa pertumpahan darah dan mengakui hak kaum Muslimin melakukan Umrah ke Baitullah pada tahun berikutnya dengan membawa PEDANG BERSARUNG.


Perbuatan Rasulullah SAW dan Sahabat melakukan Umrah dengan pedang bersarung ini bolehlah disamakan dengan konteks kita sekarang dalam membuat pengantaran bantuan kemanusiaan melalui pasukan tentera bersenjata, tanpa niat berperang tetapi bersedia untuk mempertahankan diri.


5. ‘Plan C’ Tindakan Ketenteraan Mutlak tidak Diisytiharkan


Peperangan adalah pelan terakhir yang patut diberitahu awal-awal kepada Israel jika mereka masih menghalang Pelan B dilaksanakan.Beranikah kita melakukannya?


Susah sangatkah untuk kita mengucapkannya (peperangan) dengan mulut kita, walaupun kita tidak berani melakukannya dengan tangan kita. Susah sangatkah untuk kita menundukkan Israel kepada keadilan dan kemanusiaan. Sedangkan…


ISRAEL ITU HANYA SEBUAH NEGARA KECIL

ISRAEL ITU HANYA SEBUAH NEGARA HARAM

ISRAEL ITU HANYA ADA BEBERAPA JUTA PENDUDUK

TENTERA ISRAEL ITU HANYA ADA BEBERAPA RIBU SAHAJA

ISRAEL ITU TERPISAH JAUH DARIPADA SEKUTUNYA AMERIKA

ISRAEL ITU DIKELILINGI OLEH BERPULUH NEGARA ISLAM.

ISRAEL ITU SANGAT LEMAH, TETAPI MASALAHNYA KITA LEBIH LEMAH….


Untuk menewaskan Israel, kita mesti berfikir seperti seorang komander tentera terakhir berfikir. Jangan harap ada bantuan lain sesudah ini….Misi ini perlu diselesaikan walau apapun jua natijahnya. Jangan bimbangkan kekalahan kerana kemenangan sudah pasti milik kita…. Begitulah janji Allah.

1 comment:

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus