Saturday, March 17, 2018

Salah faham tentang HIBAH

Anda masih kabur tentang halatuju urusan harta pusaka anda?  Tahukah anda apakah perbezaan hibah dengan wasiat dan faraid? Atau anda termasuk dari kalangan mereka yang masih keliru.

Berikut adalah beberapa salah faham berkaitan hibah yang perlu diperbetulkan. Tapi jika anda rasa saya yang tersalah faham sila betulkan saya.

1-" Saya tak nak hibah harta saya kepada anak saya semasa saya hidup.  Nanti dah dapat harta saya bimbang anak saya akan lupakan saya dan halau saya. "

KEKELIRUAN: ibu atau bapa keliru dgn hukum hibah kepada anak. Mereka menyangkakan pemberian hibah kepada anak bersifat kekal dan tak boleh ditarik balik walaupun keadaan memerlukan.  Kebimbangan tersebut dapat dihilangkan dgn mengetahui beberapa prinsip dan kaedah pelaksanaan hibah yang betul.

2- "Saya  dah buat hibah kepada anak saya,  tapi penyerahan harta hibah hanya akan dilakukan selepas saya mati"

KEKELIRUAN: Penghibah menyangkakan hibah tanpa menyerahkan harta ketika hidup akan sah dan terlaksana tanpa halangan dan menyangka ia  dapat memudahkan pengurusan pindahmilik harta selepas kematiannya.  Bahkan sebenarnya hibah sedemikian belum tentu akan sah dan belum tentu  mudah untuk dilaksanakan selepas kamatian anda. 

PENUTUP: mulai hari ini anda perlu laksanakan hibah dengan cara betul  supaya dapat memudahkan anda dan waris anda dikemudian hari.

Dapatkan perkhidmatan suratcara hibah yang mengandungi elemen berikut:

1- hibah dibuat melalui dokumentasi yang lengkap semasa penghibah masih hidup

2- pindahmilik harta hibah dilaksanakan kepada penerima hibah semasa penghibah masih hidup.

3- penghibah menggunakan beberapa instrumen utk mengawal harta yang dihibah selepas ia diserahkan kpd penerima hibah dengan persetujuan penerima hibah atau menggunakan kuasa khas penghibah sebagai ibu/bapa atau usul kpd penerima hibah. Langkah ini dibuat bagi mengelakkan penerima hibah melupuskan harta yang dihibah secara tidak beretika.

4- hibah boleh  ditarik balik oleh penghibah semasa hayatnya dalam kes tertentu apabila keadaan memerlukan bagi menjamin kelangsungan hidup penghibah dan sbg pengajaran kepada penerima hibah yang cuba melupuskan harta hibah secara  tidak beretika.

5-selepas kematian penghibah,  penerima hibah tidak perlu ke mahkamah,  pejabat pusaka kecil, agensi pengurusan harta,  dsb kerana pindahmilik harta telah terjadi semasa penghibah hidup.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus