Sunday, March 22, 2009

Dari Pusara ke Bengkel Kenaikan Kadar Mas Kahwin


Hampir sebulan terbelenggu dengan kesibukan tugas dan urusan keluarga. Selama itu jugalah blog saya tidak sempat dikemaskini. Antara kesibukan urusan keluarga yang terakhir dilalui ialah peristiwa kematian opah saya (sebelah ibu) pada 17 Mac 2009 yang lalu. Maka berangkatlah saya ke bumi tumpah darah, negeri Perak Darul Ridzuan menyusuri penghantaran jenazah ke pusara. Kampung Changkat Tualang, Kota Bharu, Perak di situlah jenazahnya dikebumikan. Semoga aman dan sejahteralah arwah nendaku dan ditempatkan di sisi hamba-hamba yang soleh. Doa seorang cucu semoga sampailah hendaknya kepada nendanya di alam Barzakh. Maafkan cucumu ini, tidak dapat menemani jasadmu ke sana. Cucumu ini perlu meneruskan tugas dan amanah sebagai salah seorang khalifah di bumi. Di bumi ini ada bebanan tugas yang belum selesai... Aku terpaksa meninggalkanmu, seperti mana engkau terpaksa meninggalkanku, kerana Allah.

Selang 2 hari, selepas peristiwa menyayat hati itu, saya bergegas ke Hotel Seri Malaysia, Bagan Lalang Sepang. Menghadiri Bengkel Kenaikan Kadar Mas Kahwin Negeri Selangor bagi menggantikan Timbalan Setiausaha MAIS. Tujuan utama bengkel ini adalah untuk mengkaji kewajaran untuk menaikkan kadar mas kahwin di negeri Selangor. Rupanya kadar mas kahwin sekarang sebanyak RM80.00 disemak kali terakhir pada tahun 1968, 41 tahun yang lalu. Sebelum itu kadar maskahwin di negeri ini hanyalah sebanyak RM44.00, bukan jumlah yang kecil jika diukur pada masa itu. Namun RM80.00 dalam ukuran masa sekarang, amatlah rendah. Pun begitu masih ada negeri lain yang menetapkan mas kahwin serendah RM22.50. Cubalah bayangkan, itukah nilai sebuah perkahwinan? Tidak dinafikan, sabda Nabi SAW: Perkahwinan yang paling banyak berkatnya adalah perkahwinan yang paling mudah maharnya. Meskipun begitu, tiada larangan untuk seseorang lelaki memberikan mahar yang tinggi kepada bakal isterinya menurut kemampuan dan keikhlasan.

Kesimpulan daripada bengkel 2 hari itu, tentu sahaja semua ahli bengkel bersetuju untuk menimbangkan kenaikan kadar mahar. Namun jumlah kenaikan dan kaedah penetapan masih belum dimuktamadkan. Secara peribadi saya telah mencadangkan supaya kadar mas kahwin tidak ditetapkan dalam bentuk kadar tetap atau kadar minima kerana bimbang ini akan mengikat dan membebankan pasangan sekiranya jumlah itu terlalu tinggi, atau akan merendahkan martabat wanita jika jumlah itu terlalu rendah. Justeru saya mencadangkan supaya kadar mas kahwin yang baru ditetapkan dalam kadar berjajaran yang bermula dengan kadar yang agak rendah dan berakhir dengan kadar yang agak tinggi. Namun kadar yang terendah bukanlah kadar minima, dan kadar yang tertinggi bukanlah kadar maksima. Kadar-kadar yang dijajarkan itu hanyalah kadar yang difikirkan sederhana, patut dan sesuai berdasarkan taraf kehidupan masa kini. Namun jika ada pasangan yang ingin memberikan mahar yang lebih rendah atau lebih tingi, ia akan dibenarkan melalui proses tertentu. Kaedah ini belum pernah diamakan di mana-mana negeri dalam Malaysia. Walau bagaimanapun, cadangan yang ganjil dari saya itu tidak begitu mendapat sokongan ahli mesyuarat. Mungkin kerana saya gagal memahamkan mereka keberkesanan cadangan tersebut. Atau mungkin kerana cadangan saya itu tak masuk akal... terserahlah kepada pihak yang arif untuk menilainya. Resolusi bengkel mungkin akan diperhalusi semula pada sesi seterusnya. Jika berkesempatan saya akan terus memperjuangkan idea ini, demi kebaikan semua pihak. Amin....3 comments:

 1. Salam Juraish.
  Saya dahulukan ucapan takziah di atas kepulangan nenda anda ke rahmatullah, semoga beliau ditempatkan bersama-sama mereka yang solih dan solihah.
  Sangat elok maskahwin disemak dari masa ke semasa supaya ianya berjalan mengikut kawalan dan peraturan.
  Semoga MAIS bergerak maju menuju wawasannya.

  ReplyDelete
 2. Salam Ustaz,

  Lamanyer tak menulis.. Bagus lah cadangan untuk revise balik kadar maskahwin ni..kenalah seiring dengan perkembangan semasa.. Barulah nampak keindahan Islam..

  ReplyDelete
 3. ustaz ingat tak.. Aliff kelas 2 tahfiz.. Ustaz pernah ngajar saya masa kat Madrasah Hafiz dulu.. Ustaz ngajar tauhid & bahsa Inggeris..
  wslm................

  ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus