Tuesday, February 24, 2009

Harta Baitulmal: Harta Awam atau Harta Orang Islam?

Entri kali ini kita berkesempatan memahami klasifikasi harta baitulmal sama ada ia adalah harta khusus untuk maslahah orang Islam atau boleh juga diluaskan kepada orang bukan Islam.
-
Dapatlah difahami secara undang-undangnya, baitulmal yang ada pada hari ini adalah perbendaharaan keagamaan khusus untuk orang Islam sahaja. Baitulmal bukanlah perbendaharaan awam yang meliputi orang bukan Islam seperti yang berlaku pada zaman awal Islam. Kesan daripada ideologi penjajah, kerangka perundangan dan ekonomi telah diubah kepada bentuk dualism. Perbendaharaan awam dan harta awam hanya merujuk kepada Perbendaharaan Negeri atau Persekutuan iaitu Kumpulanwang Disatukan bagi Negeri atau Persekutuan sahaja. Akta Kewangan Negara 1957, Seksyen 61 menetapkan bahawa harta awam tidaklah termasuk harta zakat, fitrah, baitulmal atau hasil kebajikan umat Islam.

Walaupun begitu, prinsip syarak sebenarnya telah menetapkan harta baitulmal juga adalah harta awam yang melibatkan kepentingan negara dan berhak dinikmati oleh orang Islam dan bukan Islam. Khalifah Umar al-Khattab sendiri pernah memberikan bantuan kepada orang Yahudi (ahli zimmi) mengunakan wang daripada baitulmal.

1 comment:

  1. Salam.
    Telah dibaca, sambil mendengar dendangan nasyid, terima kasih atas maklumat yang tersebut di atas.
    Wassalam

    ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus