Wednesday, May 13, 2009

Jawapan Teka-Teki Fiqh (Siri 1)


SOALAN: Bilakah dua (2) keadaan seseorang suami wajib beriddah selepas bercerai DAN dua (2) keadaan suami wajib beriddah tanpa bercerai?

JAWAPAN: Dua keadaan suami wajib beridddah selepas bercerai ialah:


i) Apabila suami telah mempunyai 4 orang isteri lalu dia menceraikan salah seorang daripada mereka dengan talaq raj'i. Suami ini wajib beriddah mengikut tempoh iddah isteri yang diceraikan kerana dalam tempoh itu dia tidak boleh berkahwin dengan mana-mana perempuan. Dalilnya surah al-Nisa' (ayat 3) menyatakan lelaki tidak boleh memiliki lebih daripada 4 orang isteri dalam satu masa. Isteri yang diceraikan dengan talaq raj'i itu hakikatnya belum tercerai secara ba'in dan dia masih dikira sebagai isteri dari beberapa sudut hukum. Sebab itu suami itu hendaklah menunggu (beriddah) sehingga isteri itu tercerai secara ba'in.
ii) Apabila suami telah menceraikan isterinya dengan talaq raj'i, kemudian ia berhasrat pula untuk menikahi mahram kepada isterinya (seperti adik kandung isteri) atau menurut istilah Melayu 'salin tikar'. Maka dalam keadaan itu, suami itu hendaklah beriddah mengikut tempoh iddah isteri yang diceraikan kerana seseorang lelaki tidak boleh mengahwini (menghimpunkan- jama' baina al-ukhtaini) antara dua orang perempuan bersaudara (mahram) dalam satu masa. Dalilnya surah al-Nisa' (ayat 23). Ini kerana isteri yang diceraikan secara talaq raj'i masih diangap sebagai isteri dari beberapa sudut hukum dan dia hanya menjadi ba'in setelah tamat iddahnya.


Manakala jawapan bagi dua keadaan suami wajib beriddah tanpa bercerai ialah:


1)???

2)???


Bersambung...

2 comments:

  1. Salam.

    Soalannya memang mudah tetapi jawapannya yang susah. bergurau ye.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Pak Ngah. Gurau dalam menuntut ilmu adakalanya memang diperlukan. kalau tak de gurauan tak ceria la, Ngantuk... he, he..

    Tak sempat nak sambung jawapan lagi 2 keadaan....

    ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus