Friday, May 1, 2009

TEKA-TEKI FIQH SIRI 1-4: Uji Jiwa Tafaqquh Anda


Posting kali ini saya ingin berkongsi teka-teki fiqh untuk cuba dijawab oleh pengunjung blog saya. Sesiapa yang berminat nak mengasah jiwa tafaqquh bolehlah cuba menjawab. Untuk lebih bermanfaat seboleh-bolehnya setiap jawapan mestilah dinyatakan alasannya sekali. (Jangan main hentam je tau)….

Pengunjung yang dapat menjawab soalan dengan tepat akan diberi hadiah percuma senaskhah buku terbitan DMP yang terpampang kat blog saya ni. (Boleh pilih nak yang mana satu). Penghantaran hadiah secara pos akan ditanggung oleh pemilik blog dalam Malaysia sahaja.

Anda digalakkan (bukan wajib) mendaftar sebagai follower terlebih dahulu untuk memudahkan saya menghubungi anda jika terpilih sebagai pemenang.

1) Bilakah 2 keadaan suami wajib beriddah selepas bercerai DAN 2 keadaan suami wajib beriddah tanpa bercerai?

2) Seorang suami telah melafazkan ta’liq talaq 3 ke atas isterinya dengan lafaz: “Kalau engkau keluar je dari rumah ni, maka jatuh talaq 3 atas engkau”. Macam mana suami nak elakkan jatuh talaq 3 dan pada masa yang sama isteri boleh keluar rumah untuk pergi berkerja.

3) Masa bila seseorang wajib meminjam untuk pergi menunaikan haji?

4) Masa bila suami boleh dapat bahagian ASABAH daripada harta pusaka arwah isterinya?

2 comments:

  1. Salam ustaz,

    Rasa2nya boleh jawab, tapi hadiahnya dua-dua saya dah ada.. hehehe.. bagilah orang lain jawab hehhe..

    ReplyDelete
  2. Tak salahnya kalau nak jawab. dah tahu le kena jawab. Kalau tak tahu macammana nak jawab, kan? Yg penting jawab kerana ilmu bukan kerana hadiahnya. Apatah lagi hadiahnya dah dapat, jadi tak timbul lagi soal jawab kerana hadiah, kan?

    So bila nak jawab? he3

    ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus