Thursday, February 18, 2010

BAITULMAL: Mari Memulakan Sumbangan QARD HASAN


Entri kali ini jelas bunyinya sebagai satu seruan ke arah kebaikan. Namun saya teringat seruan Allah Taala supaya kita tidak mengatakan apa yang kita tidak buat, sepertimana firmanNya:

يا أيها الذين آمنوا لمَ تقولون ما لا تفعلون كبر مقتا عند الله أن تقولوا ما لا تفعلون

"Wahai Orang-Orang Yang Beriman! Mengapa kamu mengatakan apa yang kamu tidak lakukan? Berdosa besar di sisi Allah jika kamu mengatakan apa yang kamu tidak lakukan"

Justeru saya katakan di sini... Ya Allah, saya telah melakukan QARD HASAN ini, kini izinkan saya menyeru orang lain supaya melakukannya pula.

Inilah QARD HASAN yang pertama saya lakukan kepada Baitulmal pada Julai 2009, sebagai satu lagi cara beramal dan beribadat melalui harta selain daripada WAKAF, SEDEKAH, WASIAT, HIBAH, ZAKAT dan lain-lain. QARD HASAN ini juga adalah manifestasi kepada kertas kerja yang pernah saya bentangkan dalam Konvensyen Baitulmal Kebangsaan 2009. Semoga ia diterima ALLAH dan yang mana baik dapatlah dijadikan ikutan.

Inilah surat permohonan yang saya tulis untuk melakukan QARD HASAN yang pertama dari potongan gaji saya yang terakhir daripada sumber Baitulmal MAIS. Daripada Baitulmal kepada Baitulmal. Daripada Allah kepada Allah. Taqabbal minna Ya Karim.


JURAISH BIN KAMARUDDIN
Bahagian Undang-Undang
Majlis Agama Islam Selangor 019-3611150
15hb. Julai 2009

______________________________________________________________
Ketua Akauntan,
Bahagian Baitulmal
Majlis Agama Islam Selangor

Assalamualaikum Wrt. Wbt.

Puan,

PERMINTAAN POTONGAN GAJI BAGI TUJUAN QARD HASAN KEPADA BAITULMAL

Dengan segala hormatnya perkara di atas dan ucapan dalam pembentangan kertas kerja saya bertajuk “Pemerkasaan Entiti dan Sumber Perbendaharaan Baitulmal Menerusi Dinamika Muamalat dan Undang-Undang Syariah” dalam Konvensyen Baitulmal Kebangsaan pada 25 Jun 2009 adalah dirujuk.

Sehubungan itu, dengan sukacitanya saya memohon supaya gaji bulan terakhir saya (Julai 2009) dipotong sebanyak RM1,000.00 bagi tujuan dikreditkan ke akaun amanah MAIS sebagai qard hasan selama tempoh satu (1) tahun yang tamat selepas 31 Julai 2010.

Segala keuntungan yang terhasil daripada wang tersebut adalah diperuntukkan ke akaun baitulmal untuk manfaat umum. Pihak saya tidak akan mengambil sebarang manfaat yang terhasil daripada wang tersebut selama tempoh di atas. Sebaliknya pihak saya hanya akan menuntut semula wang pokok sebanyak RM1,000.00 selepas tamat tempoh yang dinyatakan.

Seandainya berlaku penyusutan nilai wang atau kerugian dalam tempoh di atas yang disebabkan oleh faktor yang di luar kawalan pihak MAIS, maka pihak saya tidak akan menuntut sebarang ganti rugi, dan hanya menuntut baki wang yang masih tinggal sahaja (sekiranya ada).

Sekiranya berlaku kematian di pihak saya dalam tempoh di atas, maka wang pokok tersebut adalah menjadi harta pusaka saya yang perlu dibahagikan kepada waris-waris saya yang berhak selepas tamat tempoh yang dinyatakan.

Berikut adalah antara nama waris saya yang boleh dihubungi oleh pihak puan:


1. ***** Hubungan: Isteri
Alamat: ****Klang Selangor
Telefon: *** (dipadamkan)

2. ***** Hubungan: Bapa
Alamat: ******
Telefon: ****** (dipadamkan)

Segala kerjasama daripada pihak puan amatlah diharapkan dan diucapkan ribuan terima kasih. Sekian,Wassalam.

Yang suci hati,


(JURAISH BIN KAMARUDDIN)
Pegawai Syariah,
Bahagian Undang-Undang MAIS

s.k. Timbalan Setiausaha,
Majlis Agama Islam Selangor.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.



2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.



3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan




4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.








WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus