Friday, September 17, 2010

REALITI KEBAIKAN GENERASI MUDA: SUATU PEMIKIRAN KONTRA


Walau apapun kata orang, aku tetap merasakan generasi muda kita di Malaysia adalah generasi yang baik yang semakin hari semakin terserlah kebagusan mereka. Biarpun mereka merempit di jalan raya, biarpun mereka berzina hingga melahirkan anak luar nikah. Di sebalik semua itu ada kebaikan yang boleh digilap. Namun ia hanya mampu dilakukan oleh para pemimpin berjiwa ulul albab.

Tidak perlu lagi kita mengajar mereka tentang manisnya mati syahid di jalan Allah kerana mereka sudah lama bersedia untuk mati. Biarpun hari ini mereka hanya berani mati bergaya di jalan raya. Jika ada pemimpin ulul albab, esok pasti mereka berani mati syahid di jalan Allah. Dengan motor yang mereka tunggangi, motor itu jugalah yang mereka gunakan untuk berjuang ke jalan Allah, jika mereka diajar dan dipandu ke situ.

Alhamdulillah generasi muda kita tidak sedahsyat kaum Nabi Lut yang mendatangi kaum sejenis. Sebaliknya generasi muda kita lebih cenderung kepada pasangan berlainan jantina. Itulah fitrah yang Allah ciptakan. Cuma mereka perlu diajar dan dipandu ke arah hubungan yang halal bersendikan akad nikah. Namun malangnya mereka tidak berpeluang menghayati apakah itu pernikahan kerana ibu bapa mereka tidak suka melihat mereka berkahwin muda. Ibu bapa mereka hanya memberikan alasan dan tidak sesekali memberikan galakan untuk membina rumahtangga dari usia muda. Sedangkan nenek moyang mereka dulu telah lama melakukannya.

Alhamdulillah golongan pemudi kita mempunyai rahim yang subur, meskipun mereka melahirkan anak zina. Setidak-tidaknya mereka mampu juga melahirkan zuriat yang meramaikan umat Muhammad. Cuma mereka perlu diajar dan dipandu agar memastikan zuriat mereka mempunyai nasab untuk dibin atau dibintikan. Supaya anak-anak yang mereka lahirkan mempunyai bapa yang boleh diwajibkan memberi nafkah.

Selain Allah, manusia yang mampu memandu dan membimbing mereka adalah tangan yang mempunyai kuasa mengatasi kuasa ibu bapa mereka. Mereka itulah pemimpin berjiwa ulul albab. Siapakah mereka? Yang pasti bukan pemimpin hari ini.... mungkin pemimpin esok atau lusa...

1 comment:

 1. Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

  SILA KLIK http://www.docstoc.com
  UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
  • Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
  • Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  • Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
  • 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
  • Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  • Jom Kenali Dr Maza & Co
  • Ahlul Bait Yang Dicerca

  SILA KLIK http://www.4shared.com
  UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
  • Rasulullah Budak Kampung
  • Maulid Tandingi Krismas
  • Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
  • Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
  • Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
  • Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
  • Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
  • Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
  • Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

  Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


  FAKEH KHALIFAH SAKA

  ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus