Friday, January 15, 2010

Jenama Produk Qard Hasan Baitulmal Berasaskan Jumlah Sumbangan (Siri 9)


Firman Allah Taala dalam ayat 282 surah al-Baqarah:

وَلَا تَسْأَمُوا أَنْ تَكْتُبُوهُ صَغِيرًا أَوْ كَبِيرًا إِلَى أَجَلِهِ ذَلِكُمْ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ وَأَقْوَمُ لِلشَّهَادَةِ وَأَدْنَى أَلَّا تَرْتَابُوا

“Janganlah kamu jemu menulis urusan hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu (catatan-catatan hutang itu) lebih adil di sisi Allah dan lebih menguatkan keterangan saksi dan juga lebih kecil kemungkinan yang boleh menimbulkan keraguan kamu…”

Ayat di atas mengisyaratkan bahawa terdapatnya rasa jemu dalam menulis hutang sama ada hutang itu banyak atau sedikit. Didapati bahawa rasa jemu yang dimaksudkan itu telah dikaitkan dengan perkataan ‘sedikit atau banyak’. Dari situ wujud ihtimal bahawa rasa jemu ini boleh berlaku disebabkan sesuatu sebab yang berpunca daripada transaksi yang berkait rapat dengan jumlah hutang. Antara sebab yang boleh menimbulkan kejemuan dalam urusan jumlah hutang ialah menulis catatan jumlah hutang yang berubah-ubah dari sedikit menjadi banyak dan sebaliknya dari banyak menjadi sedikit sehinggalah tempoh hutang itu selesai. Justeru dapatlah difahami bahawa ayat di atas mengasaskan dalil yang mengharuskan perubahan transaksi hutang dari segi jumlahnya daripada sedikit menjadi banyak dan daripada banyak menjadi sedikit atas persetujuan pihak pemiutang dan penghutang selagi mana ia dicatatkan dengan adil dan tidak melibatkan penipuan serta riba’.

Berdasarkan kepada dalil di atas maka dicadangkan supaya produk qard hasan ini turut diklasifikasikan dari sudut jumlah sumbangan kepada 2 jenis iaitu qard hasan bertambah dan qard hasan berkurang.

4.8.5- Qard Hasan Mutazayid المتزايد (Bertambah)

Iaitu sumbangan sementara untuk tempoh jangka panjang atau pendek yang dibuat oleh seseorang kepada baitulmal atas prinsip qard hasan dengan ikhlas mengharap keredaan Allah, tanpa mendapat pulangan keuntungan material, dengan berlaku penambahan kepada sumbangan dari semasa ke semasa tanpa menjejaskan tempoh matang qard.

Sebagai contoh individu yang menyumbang melalui produk qard hasan muakhkhar (jangka panjang) selama 5 tahun, dengan sumbangan permulaan sebanyak RM1,000.00 kemudian beliau menambah sumbangan (secara automatik melalui potongan gaji) sebanyak RM1,000.00 pada setiap tahun, maka pada tahun kelima beliau telah menyumbang sebanyak RM5,000.00. Apabila tamat tempoh 5 tahun kesemua sumbangan terkumpul berjumlah RM5,000.00 akan dikembalikan kepada penyumbang. Produk ini juga boleh dilaksanakan terhadap qard hasan mu’ajjal (jangka pendek) berdasarkan kiraan bulan (contohnya, minima 3 bulan).

CIRI-CIRI: Baitulmal berhak memanfaatkan sumbangan qard hasan selagi mana penyumbang tidak menebusnya. Jika penyumbang membuat penebusan sebelum tempoh setahun, maka fi perkhidmatan akan dikenakan. Namun jika ia membuat penebusan selepas tempoh setahun, maka tiada bayaran perkhidmatan dikenakan, tertakluk kepada kadar zakat wajib 2.5% jika mencukupi nisab. Jika penyumbang gagal membuat penambahan sumbangan seperti yang dijanjikan, maka tiada fi perkhidmatan dikenakan kerana ketiadaan penambahan sumbangan tidaklah menghilangkan keseluruhan manfaat qard. Namun penyumbang qard hasan sewajarnya tidak memungkiri janjinya selagi mana ia tidak berkeuzuran.


4.8.6- Qard Hasan Mutanaqis المتناقص (Berkurang)

Iaitu sumbangan sementara untuk tempoh jangka panjang atau pendek yang dibuat oleh seseorang kepada baitulmal atas prinsip qard hasan dengan ikhlas mengharap keredaan Allah, tanpa mendapat pulangan keuntungan material, dengan berlaku pengurangan kepada sumbangan dari semasa ke semasa tanpa menjejaskan tempoh matang qard.

Sebagai contoh individu yang menyumbang melalui produk qard hasan muakkhar (jangka panjang) selama 5 tahun, sebanyak RM5,000.00 kemudian beliau mengurangkan sumbangan (secara automatik melalui arahan bayaran tetap dll) sebanyak RM1,000.00 pada setiap tahun, maka pada tahun kelima sumbangan beliau berkurang kepada RM1,000.00. Apabila tamat tempoh 5 tahun baki sumbangan qard hasan yang tinggal akan dikembalikan kepada penyumbang. Ia juga boleh dilakukan terhadap qard hasan mu’ajjal (jangka pendek)berdasarkan kiraan bulan.

CIRI-CIRI: Baitulmal berhak memanfaatkan sumbangan qard hasan selagi mana penyumbang tidak menebusnya. Jika penyumbang membuat penebusan sebelum tempoh setahun (bagi qard hasan muakhkhar) atau kurang tempoh minima (bagi qard hasan mua’jjal), maka fi perkhidmatan akan dikenakan.


Wallahu A'lam.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus