Friday, January 8, 2010

Wajarkah Pihak Berkuasa Islam Mendaftarkan Paten Bagi KALIMAH ALLAH?


Tajuk ini baru dicadangkan untuk ditulis. Ia hasil cadangan seorang rakan blogger di blog saya ini.

Persoalan yang diutarakan adakah wajar pihak berkuasa agama Islam di Malaysia atau di peringkat antarabangsa mendaftarkan paten bagi kalimah Allah melalui undang-undang? Ia bertujuan supaya kalimah ALLAH menjadi hak ekslusif orang Islam sahaja dan tidak boleh digunakan bagi maksud-maksud agama lain. ATAU adakah ia tidak wajar kerana terdapat halangan dari sudut undang-undang atau Hukum Syarak sendiri. Jika ia wajar dan boleh dilakukan, maka siapakah yang perlu memikul tanggungjawab ini. Adakah OIC wajar dipertanggungjawabkan di peringkat antarabangsa manakala Kerajaan Malaysia dan Majlis Agama Islam Negeri-Negeri pula dipertanggungjawabkan di peringkat Nasional? Jika ia tidak dapat dilakukan kerana halangan tertentu, maka apakah tindakan mendapatkan perintah Mahkamah seperti yang sedang dilakukan sekarang dianggap alternatif yang tepat dan memadai? DAN adakah memadai sebahagian pihak berkuasa agama sahaja yang memperjuangkannya di Mahkamah sedangkan sebahagian pihak berkuasa agama yang lain tidak memfailkan tindakan yang sama?Adakah perjuangan memartabatkan kalimah ALLAH ini satu tuntutan fardu kifayah (sebahagian umat Islam atau Majlis Agama Islam dah buat, maka yang lain tak payah) atau fardu ain? ATAU adakah kita hanya perlu berdiam diri tanpa perlu membela KALIMAH ALLAH kerana itu adalah tanggungjawab ALLAH, yang kita tidak berhak campur tangan? Adakah kita wajar mengambil tindakan yang sama seperti yang dilakukan oleh Abdul Mutalib (Datuk Rasulullah SAW) ketika RUMAH ALLAH (Kaabah) hendak dihancurkan oleh tentera bergajah Abrahah pada 1480 tahun yang lalu, di mana beliau hanya membiarkan ALLAH sendiri mempertahankan rumahNYA Yang Suci itu?

Pandangan semua amat dialu-alukan.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus