Thursday, December 18, 2008

Fiqh Syafie: Bab Murtad (Kitab Mughni al-Muhtaj)

Takrif Murtad: iaitu memutuskan (atau menamatkan) keislaman sama ada dengan niat (dalam hati) atau perkataan kufur (yang menyatakan keingkaran terhadap hukum Allah) atau perbuatan (seperti menyembah selain daripaa Allah), sama ada dengan cara mempersendakan, membantah atau mempercayai apa yang bertentangan dengan aqidah Islam.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Selaku Prinsipal Partner di Juraish Syariah Associates, saya mempelawa kepada sahabat/ rakan/kenalan yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate Partner di Firma ini. Associate Partners yang diperlukan adalah seperti berikut:

1) Associate Partner (Peguam Syarie)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.
- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie/ Pendakwa Syarie dan seumpamanya sama ada di sektor awam atau swasta.

2) Associate Partner (Perunding Muamalat)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.
- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.

3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.
- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
- cara memohon: hantarkan resume lengkap beserta salinan sijil dan dokumen berkaitan ke email juraish@yahoo.com beserta satu contoh pliding kes syariah (spt penyata tuntutan atau notis dan afidavit permohonan). Calon yang layak akan dipanggil temuduga.

4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.

MEMPUNYAI DAYA INOVASI DAN MINAT YANG MENDALAM UNTUK MEMARTABAT PERUNDANGAN SYARIAH.WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus