Thursday, December 25, 2008

MENUNTUT KEBENARAN MURTAD: Relif yang Menyalahi Syariah


Segelintir umat Islam masih tersasul lidahnya apabila membicarakan persoalan murtad. Itu belum lagi mengambilkira pihak non-muslim yang sememangnya jahil Syariah. Antara keceluparan mulut mereka ialah apabila mereka berani memfailkan permohonan kebenaran keluar daripada Islam (murtad) di Mahkamah Syariah. ‘Ayat-ayat cinta’ yang biasa digunakan dalam pernyataan tuntutan mereka ialah “menuntut relif supaya Mahkamah Syariah memberi kebenaran kepada Pliantif untuk keluar daripada agama Islam”. Cheewah! Banyak cantik dia punya ‘ayat cinta’!

Di pihak sebelah sini pula, ada juga orang kita yang gatal lidah mengatakan bahawa Mahkamah Syariah berbidang kuasa atau boleh memberi kebenaran untuk seseorang keluar daripada agama Islam. Waw! Siapa pulak yang mengajar mereka ‘ayat cinta’ sedemikian?

Saya suka mengingatkan bahawa Mahkamah Syariah tidak boleh memberi kebenaran untuk murtad dan orang Islam tidak boleh memohon kebenaran murtad. Alasannya sangat mudah. Untuk memudahkan kefahaman, cuba anda tukarkan perkataan ‘murtad’ dengan perkataan ‘zina’. Jadi adakah Mahkamah Syariah boleh memberi kebenaran untuk berzina dan adakah seseorang boleh memohon kebenaran untuk berzina? Lagi sekali, cubalah anda fikirkan betapa celuparnya mulut mereka yang mengatakan Mahkamah Syariah boleh memberi kebenaran untuk murtad. Kalaulah kebenaran murtad boleh diberi, maka kebenaran berzina dan berjudi pun suatu hari nanti akan dituntut oleh mereka.

Kita perlu tahu apakah istilah atau ‘ayat cinta’ yang patut digunakan dalam isu murtad ini. Di sini saya tak tergamak nak mengatakannya. Nanti saya pulak dituduh mengajar orang cara-cara nak murtad.

1 comment:

  1. Saya setuju dengan ustaz.Ganyang mulut-mulut celupar tu dengan cili pun ok jugak.Untuk stop daripada meminta yang bukan2.

    ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus