Thursday, December 4, 2008

KETUANAN ISLAM DI MALAYSIA: Agama Rasmi vs Agama Persekutuan

Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan “Ugama Islam ialah ugama bagi Persekutuan; tetapi ugama-ugama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan”. Inilah peruntukan yang paling penting dan utama dalam Perlembagaan Persekutuan. Hal itu dapat dibayangkan daripada kedudukannya sendiri yang dimasukkan antara perkara terawal dalam Perlembagaan. Peruntukan ini juga membayangkan hasrat sebenar penggubal Perlembagaan yang mewakili suara Raja-Raja Melayu dan seluruh rakyat Tanah Melayu yang berbilang bangsa dan agama pada masa itu. Sebagai umat Islam semangat peruntukan ini perlulah terus dihayati dan diperluaskan dalam seluruh urusan pentadbiran Negara kita.

Malangnya, peruntukan di atas pernah ditafsirkan suatu ketika dahulu dengan maksud bahawa “Islam adalah agama rasmi bagi Persekutuan”. Namun pada hari ini kita harus sedar bahawa tafsiran Islam sebagai agama rasmi Persekutuan adalah salah. Ia jauh terpesong daripada kehendak sebenar Perlembagaan dan amat menindas umat Islam. Ini kerana agama rasmi mempunyai skop pemakaian yang sangat terbatas.

Terdapat perbezaan yang ketara apabila dikatakan ‘Islam sebagai agama persekutuan’ dan ‘Islam sebagai agama rasmi persekutuan’. Jika Islam sekadar agama rasmi Persekutuan maka kesannya Islam hanya terpakai dalam upacara rasmi kerajaan seperti membaca doa atau ayat al-Quran dalam Majlis rasmi, tetapi perundangan Islam itu sendiri tidak dipakai dalam urusan lain yang lebih menyeluruh. Sebaliknya jika dikatakan Islam sebagai agama Persekutuan, maka perundangan Islam yang syumul ini akan terpakai dalam seluruh perkara berkaitan Persekutuan sama ada dalam upacara rasmi atau tidak rasmi termasuklah dalam hal ehwal pentadbiran, perundangan, kehakiman, kewangan dan sebagainya.

Sama juga halnya jika disebut ‘Islam adalah agama rasmi si polan’ dan ‘Islam adalah agama si polan’. Kedua-dua ungkapan ini mempunyai maksud yang jauh berbeza. Jika Islam adalah agama rasmi si polan, maka agama Islam hanya akan digunakan dalam urusan rasminya sahaja seperti menggunakan nama panggilan Islam, memakai pakaian Islam dan seumpamanya. Ini bermakna selain daripada urusan rasmi si polan itu boleh menggunakan agama lain sebagai amalan seperti memakan makanan tidak halal, bermuamalat dengan riba dan sebagainya. Sebaliknya jika dikatakan Islam sebagai agama si polan, maka keseluruhan perjalanan hidup si polan itu hanya akan berlandaskan agama Islam, baik dalam urusan rasmi atau urusan peribadi. Inilah perbezaan konotasi yang perlu difahami.

Justeru konsep Islam sebagai agama Persekutuan perlulah ditafsir dan difahami bahawa Malaysia sebagai sebuah Negara yang menjalankan dasar perundangan Islam yang adil dalam semua aspek berkaitan pentadbiran, perundangan, kehakiman, ekonomi, politik dan sebagainya. Manakala agama bukan Islam tetap diberi kebebasan untuk diamalkan dalam urusan peribadi orang bukan Islam selagi mana tidak melibatkan kepentingan Negara.

Saya yang beragama Islam hanya mengakui Islam sebagai agama saya dan akan marah jika dikatakan Islam sebagai agama rasmi saya. Bagaimana pula dengan anda?

P/S: Bolehkah anda mengisi borang ini?
NAMA: POLAN BIN POLAN
AGAMA RASMI: ISLAM
AGAMA TIDAK RASMI: ...........?

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus