Monday, December 29, 2008

PENULIS BLOG MENGHINA NABI: Terrorist Yang Mengancam Keamanan Sejagat

Sama ada penulis blog menghina Rasulullah SAW itu suka atau tidak, gelaran terrorist atau pengganas sememangnya telah layak dinobatkan kepadanya. Amalan menghina agama lain tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Orang Islam tidak akan tergamak menghina agama lain, apatah lagi menghina agama sendiri. Allah Taala melarang umat Islam menghina tuhan-tuhan patung yang disembah oleh penganut agama lain. Secara qiyas atau mafhum muwafaqahnya, perbuatan menghina nabi, pengasas agama atau pendokong agama lain juga adalah dilarang. Islam mengalakkan hubungan baik antara seluruh manusia sejagat dan tidak menjadikan sentimen agama sebagai pencetus permusuhan. Namun gara-gara penulis blog tersebut telah jelas mempamerkan sikap permusuhannya terhadap Islam yang sentiasa menyambut baik perdamaian.
Sekiranya penulis blog menghina Nabi dan Rasul yang diimani oleh umat Islam itu adalah seorang Islam maka dia wajiblah bertaubat dengan beristighfar dan kembali memperbaharui kalimah syahadahnya. Sekiranya dia bukan orang Islam maka ia hendaklah meminta maaf kepada seluruh umat Islam. Jika sebelum ini ia menzahirkan kata-kata penghinaan dengan cara penyamaran, maka setidak-tidaknya gunakanlah cara yang sama bagi menzahirkan rasa bersalah dan meminta maaf. Janganlah menjadi seperti pepatah melayu ‘lontar batu sembunyi tangan’.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus