Monday, December 14, 2009

SEKADAR PENDAPAT:Pendekatan Terbaik Tangani Isu Kenaikan Mas Kahwin


1) Elakkan daripada menetapkan kadar mahar minima berdalilkan hadith "sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah maharnya." Ungkapan 'yang paling mudah' adakalanya boleh ditafsirkan dari sudut harga/kuantiti atau jumlah mahar. Jika jumlah atau kadar mahar minima telah ditetapkan maka kehendak hadith ini dalam memberikan kemudahan untuk menentukan mahar tidak dapat diraikan sepenuhnya.

2) Elakkan daripada menetapkan kadar mahar maksima berdalilkan umum ayat "dan kamu telah memberikan salah seorangnya (isteri) harta yang banyak (qintar) sebagai mahar -Al-nisa' ayat 20". Ungkapan 'qintar' dalam ayat di atas menunjukkan harus memberikan sejumlah harta yang banyakkepada isteri sebagai mahar tanpa dihadkan kepada suatu kadar maksima. Saidina Umar r.a. sendiri telah menarik balik pendapatnya dalam menetapkan mahar maksima sebanyak 400 dirham setelah beliau dibacakan dengan ayat ini oleh seorang wanita quraisy.

3) Usahakan supaya dapat menentukan kadar mahar pertengahan atau mahar al-ausat berdalilkan hadith: "Sebaik-baik perkara adalah yang pertengahan (sederhana)". Kadar ini bukanlah kadar minima dan bukan juga kadar maksima. Ia hanyalah kadar sederhana yang dirasakan sesuai dan layak oleh pemerintah untuk mengelakkan pertikaian dalam menentukan mahar bagi kebanyakan kes.

4) Usahakan agar suatu mekanisma kawalan ditetapkan bagi membolehkan pemberian mahar dibuat dengan kadar yang lebih rendah atau lebih tinggi daripada kadar mahar pertengahan untuk tidak menyukarkan mana-mana pihak yang hendak berkahwin. Sebagai contoh kebenaran meletakkan mahar yang lebih rendah atau tinggi perlu diperolehi daripada pendaftar semasa proses kebenaran berkahwin. Pendaftar hendaklah meneliti fakta bagi setiap kes dan meluluskan apa-apa kadar mahar yang munasabah yang dipersetujui oleh pasangan suami isteri.

5) Elakkan daripada menetapkan kadar mahar dalam bentuk satu angka tetap seperti RM100, RM200, RM300 dan sebagainya kerana kemungkinan untuk berlaku kesilapan ijtihad dalam menentukan satu nilai tunggal adalah tinggi. Di samping itu satu kadar tetap juga akan mengurangkan pilihan dan fleksibiliti serta menimbulkan kesukaran apabila ia tidak dapat dipenuhi.

6) Usahakan agar penetapan kadar mahar pertengahan itu nanti dibuat dalam angka berjajaran seperti dari RM100 hingga RM300 dan bukannya dalam bentuk angka tetap/tunggal seperti RM100, RM200 atau RM300. Dengan kaedah ini pasangan bebas menentukan apa-apa jumlah mahar dari mana-mana angka yang tercangkup dalam nilai jajaran RM100 hingga RM300. Ini sudah tentu lebih menyenangkan dan tidak terlalu mengikat.

Wallahu A'lam.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus