Thursday, January 1, 2009

FIQH SYAFI'I (Mughni al-Muhtaj) Bab Muamalat -Rukun Jual Beliوأركانه كما في المجموع ثلاثة وهي في الحقيقة ستة عاقد وهو بائع ومشتر ومعقود عليه وهو ثمن ومثمن وصيغة وهي إيجاب وقبول وكان الأولى للمصنف أن يقدم الكلام على العاقد ثم المعقود عليه ثم الصيغة لكنه بدأ بها كما قال الشارح لأنها أهم للخلاف فيها وأولى من ذلك أن يقال لأن العاقد والمعقود عليه لا يتحقق إلا بها وعبر عنها بالشرط خلاف تعبيره في المجموع كالغزالي بأركان البيع والتعبير بالركن أولى نعم قد يراد بالشرط ما لا بد منه بالركن
Terjemahan dan Syarahan:

Al-Syarbini menukilkan bahawa rukun jualbeli seperti yang tercatat dalam kitab al-Majmu’ (an-Nawawi) ada tiga perkara. Sungguhpun demikian al-Syarbini menegaskan pada hakikatnya rukun jualbeli itu ada enam, iaitu:

1- Orang yang berakad, terdiri daripada penjual dan pembeli.
2- Barang yang diakadkan, terdiri daripada mata wang yang menjadi pengukur harga dan barang jualan yang berharga.
3- Sighah, iaitu ijab dan qabul

Kata al-Syarbini: Adalah lebih baik bagi pengarang kitab al-Minhaj (al-Nawawi) mendahulukan perbahasan tentang orang yang berakad sebagai rukun pertama, kemudian barang yang diakadkan sebagai rukun kedua kemudian barulah sighah. Akan tetapi beliau (al-Nawawi) telah memulakan perbahasan dengan sighah sebagai rukun pertama, seperti mana yang dikatakan oleh pensyarah kitab (Jalaluddin al-Mahalli) atas alasan ia lebih penting disebabkan wujudnya khilaf pada rukun itu. Kata al-Syarbini: Dan yang lebih elok daripada itu jika ia mengatakan kerana orang yang berakad dan barang yang diakad tidak akan terjalin melainkan dengan wujudnya sighah (akad).

Kata al-Syarbini lagi: Dan (dalam kitab al-Minhaj ini) al-Nawawi memakai istilah ‘syarat jual beli’ berbeza daripada istilah yang digunakan olehnya dalam kitab al-Majmuk, sama seperti al-Ghazali (dalam kitab al-Wajiz) yang menggunakan istilah ‘rukun jualbeli’.

Al-Syarbini mengatakan: dan menggunakan istilah ‘rukun’ adalah lebih utama. Akan tetapi diterima juga pengunaan istilah ‘syarat’ kerana kadang-kala apa yang dimaksudkan dengan syarat ialah sesuatu yang mesti ada pada rukun.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus