Thursday, January 1, 2009

KEADILAN DALAM MUAMALAT, KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM (Siri 1)

Keghairahan Memberi Pinjam vs Kehairahan Meminjam

Sesebuah bank yang kaya-raya dengan sistem perbankannya yang cukup kompleks sebenarnya bermula daripada prinsip asas yang cukup mudah difahami. Sama seperti seseorang individu yang hendak berniaga, sesebuah bank yang ingin beroperasi mestilah bermula dengan modal, sama ada secara hutang atau tunai, bermula dari satu angka hinggalah berbilion-bilion. Secara prinsipnya, tanpa modal tunai pun seseorang peniaga atau sesebuah bank masih boleh memulakan operasi dengan mendapatkan pinjaman modal (secara hutang) asalkan ia mendapat kepercayaan daripada pemiutang untuk membayar balik hutangnya.
Memandangkan betapa mudahnya memulakan perniagaan dengan hanya meminjam modal daripada pihak lain, maka tidak hairanlah ada orang yang beranggapan bahawa orang yang paling bijak adalah orang yang paling banyak meminjam atau berhutang. Sekali fikir memang betul tanggapan tersebut kerana orang yang meminjam tidak perlu bersusah payah memerah tenaga bagi mendapatkan modal. Lebih dahsyat dari itu orang yang meminjam juga boleh berhelah untuk melarikan diri daripada membayar hutang. Jika taktik ini berjaya maka orang yang meminjam mungkin boleh berubah menjadi orang yang paling kaya di dunia. Manakala pemberi pinjam yang kaya-raya sebelum ini akan berubah menjadi orang yang paling miskin di dunia dalam sekelip mata akibat pinjaman yang tidak dibayar. Agaknya fenomena inilah yang sedang melanda beberapa ikon kewangan tersohor di Amerika yang diisytiharkan muflis beberapa bulan lalu. Memang itulah yang akan terjadi apabila keghairahan memberi pinjam demi mengaut keuntungan mudah bertembung dengan keghairahan meminjam untuk mengaut keuntungan mudah.

Memandangkan betapa mudarat dan zalimnya fenomena ini, maka perlulah kita melihat kepada panduan yang telah ditetapkan dalam prinsip muamalat Islam bagi mengelakkan kezaliman berlaku. (Bersambung dalam Siri 2)

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus