Sunday, January 18, 2009

ISRAEL Minta Maaf & Mengaku Dosa, TAPI BELUM SANGGUP BERTAUBAT!

Gencatan senjata di Gaza yang bermula awal pagi hari ini, tidak boleh diharapkan sangat untuk menjamin keamanan Palestin. Israel dengan lagaknya telah mengisytiharkan bahawa mereka tidak menjamin untuk berundur sepenuhnya dari bumi Gaza. Ini bermakna mereka juga tidak menjamin sepenuhnya gencatan senjata dilakukan.

Setelah keletihan, Israel akhirnya mengakui segala dosa kezaliman yang dilakukan oleh mereka terhadap orang awam yang menjadi mangsa ekperimen ketenteraannya. Dosa besar itu cuba ditutupi dengan ungkapan permohonan maaf yang belum tentu ikhlas. Dosa telah diakui, maaf telah dipinta, tapi untuk bertaubat jauh sekali. Jika ada peluang, pasti mereka akan menggunakannya untuk menambahkan lagi kemusnahan di bumi Gaza.

Sampai bila-bila pun, Yahudi tidak akan tunduk kepada perdamaian dengan umat Islam selagi umat Islam tidak mengikut jejak langkah mereka. Allah Taala sendiri telah menyebutkan dalam ayat 120 surah al-Baqarah: “dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang hati dengan kamu (orang-orang Islam) sehinggalah kamu mengikuti agama (dan jejak langkah) mereka”. Namun jika kita umat Islam berani mengikut jejak langkah Yahudi, maka kita pula akan diancam dengan azab Neraka daripada Allah Taala.

Ironinya, memaafkan kezaliman Yahudi samalah ertinya kita mengikut telunjuk kezaliman mereka. Justeru apa yang patut dilakukan oleh umat Islam bukanlah memaafkan Yahudi. Sebaliknya umat Islam wajib mentaubatkan Yahudi sehingga mereka menerima kebenaran dan keadilan Islam. Kita wajib berdakwah dan melakukan istitabah terhadap Yahudi sehingga mereka beriman kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Yahudi telah lama murtad daripada agama yang lurus.

Tidak ada gunanya kita menawarkan perdamaian kepada Yahudi sedangkan mereka tidak mahu berdamai dengan Tuhan. Percayalah, tanpa iman dan kesanggupan berdamai dengan Tuhan, Yahudi tidak akan berdamai dengan sesama manusia, sehinggalah mereka dibunuh oleh manusia yang mengikat perjanjian damai dengan Tuhan. Wahai pencinta Tuhan dan kedamaian jangan memaafkan Yahudi sehinggalah Yahudi bertaubat dengan menerima perjanjian yang berat dari Tuhan dan menerima kebenaran Islam.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus