Wednesday, November 18, 2009

HAK BAPA:Batalkan Hibah Kepada Anak Derhaka


HAK BAPA UNTUK MEMBATALKAN PEMBERIAN HIBAH KEPADA ANAK

Kita kerap mendengar perkataan ‘anak tak mengenang budi’. Khususnya apabila anak yang telah diberi harta oleh kedua ibubapanya tiba-tiba bertindak ‘membuang’ mereka. Perkara ini kerap terjadi walaupun jarang diceritakan. Namun masih ramai ibubapa yang tidak tahu hak mereka untuk mengambil semula harta tersebut daripada anak mereka. Si anak pula terlalu pintar dan tahu mencari jalan untuk menafikan terus peluang ibubapanya menarik balik pemberian harta tersebut.

Dalam entri ini mari kita dedahkan rahsia kepintaran si anak dan kuasa sebenar si bapa. (Mana boleh anak nak lawan bapak beb!). Dalam kitab fiqah isu ini ada dibahaskan dalam bab hibah, di bawah fasal hukum bapa menarik semula hibah. Dalam konteks sekarang perkara ini perlulah dirujuk ke Mahkamah Syariah untuk mendapatkan perintah pembatalan hibah bagi membolehkan harta itu dipindah milik semula kepada ibu atau bapa. Semoga ia menjadi pengajaran kepada anak yang ‘tak mengenang budi’.

Secara ringkasnya, inilah hukum yang perlu diketahui oleh ibubapa dan anak mengenai hibah atau pemberian ketika hidup:

Ibubapa/ datuk nenek dan ke atas harus (berhak) menarik semula (membatalkan) pemberian hibah yang dibuat kepada anak/cucu dan ke bawah dengan syarat:

1) Harta tersebut sememangnya diperolehi oleh si anak melalui hibah daripada ibubapanya. Justeru bapa perlu membuktikan bahawa harta yang ingin dituntutnya itu adalah harta yang dihibahkannya kepada anaknya. Bapa yang pintar akan memastikan transaksi hibah itu dibuat di hadapan saksi atau dengan dokumen yang berautoriti (seperti surat perisytiharan hibah) untuk keselamatannya di kemudian hari. Anak yang pintar pula akan berusaha menafikan harta itu bukan hibah. Sebagai contoh dia tidak mahu ada saksi melihat pemberian hibah tersebut atau dia tidak mahu ada dokumen yang mengisytiharkan hibah tersebut atau dia mencari jalan supaya harta tersebut diperolehi dengan cara lain seperti jual beli daripada bapanya sendiri walaupun dengan bayaran yang rendah. Inilah rahsianya.Namun hakikatnya siapa yang bertawqa dialah yang paling pintar.

2) Harta tersebut masih wujud. Jika harta itu telah habis ‘dijoli’ oleh si anak, maka bapa tidak dapat lagi menuntutnya kembali. Justeru bapa yang pintar akan memastikan harta tersebut tidak mudah dihabiskan atau dilupuskan oleh si anak dengan sentiasa memantaunya. Anak yang pintar pula akan berbuat apa sahaja untuk mencairkan dan membelanjakan harta itu tanpa atau dengan pengetahuan si bapa walaupun terpaksa menggunakan pujuk rayu atau tipu daya. Inilah rahsianya.Namun hakikatnya siapa yang bertawqa dialah yang paling pintar.


3) Harta itu masih dalam milikan si anak. Jika harta itu telah dipindahmilik kepada orang lain, maka si bapa tidak boleh lagi membuat tuntutan. Justeru bapa yang pintar akan memasukkan kepentingannya ke dalam harta tersebut seperti dengan cara kaveat, pemegangan amanah, penama, wasi, dsb. Manakala anak yang pintar pula akan mencari jalan bagaimana nak melepaskan diri daripada ikatan si bapa.

4) Harta itu tidak diperolehi semula oleh anak dengan cara lain. Jika harta itu telah pernah berpindah milik kepada orang lain kemudian diperolehi semula oleh si anak melalui transaksi yang baru seperti hadiah, pembelian atau pusaka daripada orang lain, maka ia tidak boleh lagi dituntut oleh si bapa. Justeru bapa yang pintar akan berbuat apa yang patut. Manakala anak yang pintar pula akan berbuat apa yang patut untuk memastikan transaksi hibah yang dibuat oleh bapanya telah diselangi oleh transaksi lain. Inilah rahsianya.Namun hakikatnya siapa yang bertawqa dialah yang paling pintar.

Sekian dulu untuk kali ini. Ingat slogan saya: “Menuntut Demi Keadilan Membela Dari Kezaliman”.

1 comment:

  1. Salam Sdr.Juraish.

    Ya.Memang benar hakikatnya siapa yang bertaqwa dialah yang paling pintar kerana akhirnya mendapat kesejahteraan selama-lamanya.

    ReplyDelete

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus