Saturday, November 7, 2009

KEMELUT PGSM vs DR. ASRI: Kembali Kepada Yang Hak dan BERDAMAI

Entri kali ini, saya cuma ingin kongsikan pendirian saya dalam kemelut yang sedang melanda PGSM dan Dr. Asri. Sebagai seorang pengamal undang-undang Syariah yang turut berpayung di bawah PGSM, saya menyeru supaya kita sama-sama mencari jalan damai. Firman Allah : "dan perdamaian sulh itu adalah lebih baik". Tiada yang kalah jika sesuatu permasalahan dapat diselesaikan secara damai, iaitu setelah setiap pihak memahami hak dan tanggungjawab masing-masing. Andainya pertikaian diteruskan hingga ke muka pengadilan, sudah pasti akan ada yang rasa dikalahkan. Dalam keadaan tersebut, walaupun penghakiman telah diperolehi, pada hakikatnya ia tidak dapat memuaskan hati kedua-dua pihak. Justeru hakimilah diri sendiri sebelum kita dihakimi.
***
Saya tetap bersama kalian selagi kalian bersatu kerana Allah dan RasulNya, selagi kalian memaafkan antara satu sama lain, selagi kalian berkasih sayang kerana Allah, selagi kalian mengakui kekhilafan diri yang bernama insan, selagi kalian mengucapkan kalimah LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD-UR-RASULULLAH. Kita tetap sama walaupun pendapat kita berbeza.
***
WALLAHU MUSTA'AN.

No comments:

Post a Comment

JAWATAN KOSONG FIRMA GUAMAN SYARIE Mei 2012 (DITUTUP 26 SEPT 2012)

Adalah dipelawa kepada individu yang berkelayakan dan berminat untuk membina kerjaya dalam bidang SYARIAH untuk menjadi Associate / Partner di Firma ini, sepertimana berikut:


1) Peguam Syarie (Partner)

-Memiliki sijil amalan Peguam Syarie di Negeri Selangor dan lain-lain Negeri di Malaysia.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberikan kepada individu yang mempunyai sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman beramal sebagai Peguam Syarie sama ada di sektor awam atau swasta.2) Perunding Muamalat (Partner)

- Memiliki Ijazah dalam bidang Syariah atau setaraf dan Diploma/Sijil Perancang Harta/Kewangan Islam atau kelulusan ikhtisas yang setaraf.

- Pengalaman tidak diperlukan. Namun keutamaan diberi kepada individu yang berpengalaman dan berkemahiran dalam mengembangkan produk hibah, wasiat, amanah dan sebagainya.3) Pembantu Peguam

-mempunyai kelulusan diploma, pengalaman dan pengetahuan yang relevan dengan bidang guaman syarie.

- gaji ditawarkan mengikut permintaan dan kebolehan
4) Pelatih dalam kamar/ Pelajar amali/praktical/latihan industri

-tertakluk kepada kekosongan dan keperluan semasa.


- CARA memohon: hantarkan resume lengkap ke email juraish@yahoo.com. Calon yang layak akan disenarai pendek dan dipanggil temuduga.
WADAH PERBINCANGAN ISU PERUNDANGAN SYARIAH, SOAL JAWAB AGAMA, KULIAH TAFAQQUH. Kepada semua pengunjung. Semoga blog ini dapat dijadikan wadah perkongsian ilmu dan maklumat. Anda dipelawa mengemukakan pandangan@kemusykilan agama dan undang-undang syariah untuk dimanfaatkan bersama.Setiap rencana yang tersiar dalam laman ini adalah pandangan peribadi daripada penulis blog dan tidak mewakili pendapat atau pendirian mana-mana pihak melainkan dinyatakan sebaliknya oleh penulis.
DECLARE... LA ILAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Translate this blog

English French German Spain Italian DutchRussian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Widget by Daus